Vad innebär breda däck?

Om man kör sportbil kan breda däck vara ett populärt alternativ att använda sig av. Breda däck ser riktigt coola ut men har också fördelen att de ger en större kontaktyta, och därmed även bättre grepp när man kör. Det beror såklart på att däcken är just bredare och på så sätt berör vägen i större grad än smalare däck. Oftast har breda däck djupare mittspår vilket gör att vatten enklare föses bort från under däcket. Samma sak gäller när man kör på snö.

Vad innebär XL däck?
Första tanken när man nämner XL däck är att man tänker sig att de bör vara extra stora. Dock har det inte med storleken att göra utan snarare att de är förstärkta. Alltså är har XL däck en förhöjd lastkapacitet. Har ett däck exempelvis en last index på 90 så klarar däcket av 600 kg. Det finns många olika butiker och återförsäljare som säljer däck Uppsala men det gäller att hålla utkik efter XL märkningen om man vill köpa dessa.

Kan man köpa begagnade däck?
Däck är ingen billig lek, utan kostar en hel del. Att köpa begagnade däck kan därför vara en intressant tanke, både för miljön och för plånboken. Dock gäller det att man mäter mönsterdjupet som inte bör vara mindre än 8 mm (nya däck är oftast 8 mm och enligt lagen får man ej köra om däcket är under 1,6 mm). Man kan ta ett mynt och testa däcket, innan man bestämmer sig för att köpa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *