Vatten för bättre hälsa

Vatten hjälper dig både med hälsan och med att gå ner i vikt.

Överallt kan det läsas om hur viktigt det är att dricka vatten. Både dietisten, läkaren och fitnessbloggaren förespråkar vattenkonsumtion. Generellt så har intaget av stora mängder vatten blivit knutet till snabbare viktminskning, färre sjukdomar och ett hälsosammare liv. Studier visar att ersätta en kaloribelastad dryck med lika mycket vatten hjälper till med att minska kroppsvikt och förbättra hälsa. Men hur mycket vatten ska man egentligen dricka? Vad räknas som bra vätska och hur påverkar det kroppen? Här är informationen för dig som funderar att arbeta in mer vätska i ditt liv.

Hur mycket vatten ska man dricka?

8 glas om dag? Det är något som påstås ofta, åtta glas vatten kanske är rätt för just dig men det är svårt att säga då det beror på en mängd olika faktorer. Fysisk aktivitet, kroppsmassa, diet, ålder och så vidare kan påverka vilken mängd vätska du behöver. Där finns ett mycket avancerat system som kan beräkna exakt hur mycket vätska du behöver, kroppens törst! Kroppen skickar signaler så man känner sig törstig, det är bara att lyssna. När där inte är den naturliga törsten längre så är det bra att sluta dricka. Därför bör man lyssna till sin kropp istället för att följa en magisk mängd.

Vilket vatten?

Kranvatten eller flaskvatten? Det är många i medier som endast dricker flaskvatten. Detta beror på att samhället idag är väldigt märkes fokuserat. Därför blir till och med märken på flaskvatten trendiga. En annan anledning till att folk väljer flaskvatten över vanligt kranvatten är att det ses som renare. Dock kan detta vara ett för snabbt antagande då det visade sig i en studie av Case Western Reserve University att en tredjedel av flaskvattensmärken har mer bakterier per milliliter än kranvatten. Flaskvatten är fortfarande säkert att dricka. Men det visar sig att det faktiskt är bättre att dricka kranvatten. Dels på grund av låga bakterievärden, men även på grund av fluorid. Fluorid är ett ämne som tillsätts i kranvattnet. I längden hjälper det med att förebygga hål i tänderna och generell munhälsa. Därför så är det bättre för din hälsa, men även miljön, att dricka kranvatten över flaskvatten.

Bästa sätt att få i säg rätt mängd vatten

Självklart kan man dricka vatten som vanligt, men där är många andra drycker som också räknas mot ditt vattenintag. Drycker så som mjölk, te, kaffe och juice bidrar till vätskeintaget. Dock bör man vara försiktig med några av dessa dryckerna då de har hög kalorimängd eller innehåller koffein, koffein gör till exempel att vätskeförbruket ökar. Därför borde man hålla sig till drycker med låga mängder kalorier som till exempel vatten, osötat te, saft eller kolsyrat vatten. Utöver detta så kommer i genomsnitt 15% av vanliga personers vätskeintag ifrån mat. Soppa, frukt, grönsaker och pasta har alla stora mängder vatten i sig som kan hjälpa dig inta rätt mängd vätska.

Vatten för att gå ner i vikt

Där är många olika meningar om hur vatten påverkar ens vikt. Vissa menar att om man dricker 500 ml vatten en halvtimme innan måltiden så kommer detta hjälpa till med att gå ner i vikt. Däremot är detta något som diskuteras och inte är helt bevisat än. Något som alla kan komma överens om är att vattenrik mat är kalorisnålare. Så istället för att äta potatis och ris så kan man istället välja en soppa. Det samma gäller grönsaker och frukt som har stort vatteninnehåll och därför mättar utan att lägga till på midjemåttet. Överkonsumption som leder till överviktighet kan vara på grund av många faktorer. Kaloririka drycker är en stor bov som därför bör ersättas med vatten för att gå ner i vikt. Vidare kan hunger vara kroppens förvrängda sätt att meddela vätskebrist. Om alla viktiga mål om dagen har konsumerats och man fortfarande är hungrig så kan det hjälpa att dricka ett stort glas vatten för att se om det var så att man egentligen var törstig.