Solens effekt och möjliga skydd

4 av 10 svenskar skyddar sig inte från solen utanför semestern. Detta är speciellt oroande då där fortfarande är skadande solstrålar som kommer igenom även om det är molnigt eller ifall solen inte värmer. Där är massa olika faktorer som påverkar hur stark solen kan vara. Därför är det viktigt att skydda sig varje dag, olika solskydd passar också bättre beroende på behov. Denna artikel kommer informera om hur solen påverkar en, hut man kan undvika solskador och vilket skydd som passar en bäst.

Solens styrka

Solen är som starkast mellan tio om morgonen och fyra på eftermiddagen. Därför är det speciellt viktigt att skydda sig om man är ute under de timmarna. Även om solen inte är framme eller är särskilt strakt så finns det många faktorer som påverkar detta. Till exempel kan san, snö, vatten och betong reflektera 85% av UVA och UVB strålar och därför markant öka mängden skadliga strålar. Även om det är molnigt så kan solen fortfarande bränna huden rejält. Faktiskt är moln ett av de mins förstådda fenomenen i klimat då de både skyddar och kyler ner jorden men kan också värma och öka solens effekt. Därför är det även viktigt att skydda sig när det är molnigt.

Hur man skyddar sig

Där är många olika sätt att skydda sig mot solstrålarna. Diet har stort inflytande på hur skyddade vi är mot strålarna. Antioxidanter och omega-3 hjälper din kropp att naturligt skyddas från solen. Till exempel är grekisk kost så som olivolja, fisk, yoghurt, fukt och grönt hjälper kroppen läka skador på huden. Vidare om man äter på ett relativt stabilt schema så ger man kroppen en tydlig biologisk klocka. Därför vet huden när den ska producera de skyddande enzymerna, om man istället äter mycket om natten så har kroppen inte koll på när solen är som skadligast.

Såklart är där ytterligare saker som kan hjälpa till att skydda huden, så som solkräm förstås. Solkräm kommer i två huvudsakliga varianter, fysiskt eller kemikaliskt skydd eller en kombination av båda. Fysiskt solskydd innehåller zinkoxid och titanoxid som aktiva skydd, dessa är särskilt bra för personer med känslig hud då kemikalier kan irritera huden. Kemikaliskt solskydd är alla andra slags solskydd, de kan vara speciellt bra om man har medel till mörk hudton då fysiskt solskydd kan torka vitt. För att få ordentligt skydd bör man applicera två tunna lager och låta dem torka innan man går ut i solen. Annars kan solstrålarna hållas borta med kläder, hattar eller glasögon. Hattar och glasögon är speciellt bra då de täcker speciellt känsliga områden. Till exempel skyddar hatten hårbotten som är svår att komma åt med solkräm. Om ögonen inte skyddas kan solen göra långvariga syn och ögonskador, därför bör ens solglasögon eller linser ha ett UV skydd.

I slutändan så leder längre solskador till snabbare åldrande av huden, cancer, hudsjukdomar och skador. För att förebygga allt detta så kan tipsen ovanför följas. Beroende på om det bara är korta perioder under dagen eller hela arbetsdagen som spenderas utsatt i solen så behövs ett riktigt skydd.