Experternas bästa teleskop

För dig som älskar astronomi finns många olika typer av kvalitativa teleskop. Det finns så många varianter att det kan vara svårt att hitta en som passar just dig. 

Läs nedan om vilka teleskop experterna tipsar om i respektive kategori.

Med ett teleskop kan du få flera hundra gånger förstoring och kan se många typer av stjärnkonstellationer, planeter, och månar. 

Använd ditt teleskop vid klar natthimmel, på en plats utan ljusförorening, för att få den optimala bilden.

Experternas tips i respektive kategori

Bland teleskopen som finns på marknaden kan du hitta allt från klassiska linsteleskop och spegelteleskop till fjärrstyrda teleskop med databas.

Nybörjarteleskop

Låt oss börja med den första kategorin som är teleskop vilka passar för nybörjare. I kategorin nybörjarteleskop hittar du de mest populära teleskopen för nybörjare som är enkla att börja med. Det finns många typer av nybörjarteleskop i klasserna linsteleskop, spegelteleskop, samt Cassegrain-teleskop. 

Bland de kvalitativa märkena finns Skywatcher och Viewlux, båda med ett stort utbud av välfungerande modeller.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Ett linsteleskop är lätt att orientera sig med och är därför bra för nybörjare. Linsteleskop kan du även använda som tubkikare.

Bland de klassiska linsteleskopen, kommer flera modeller från den kända tillverkaren Skywatcher.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design. Kikaren är byggd med en primär spegel i botten och en sekundär spegel som dirigerar ljuset in i okularet. Dessa teleskop är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare.

Bland spegelteleskopen finner du även här ett stort antal modeller från Skywatcher. Även tillverkaren Celestron har många bra modeller.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. 

Av fjärrstyrda teleskop har Skywatcher många bra modeller. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. 

Utöver detta finns en guidad tur-funktion som visar natthimlens klaraste och mest intressanta objekt. Med en stjärnkikare med databas kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan du styra via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop. 

Även bland WiFi-teleskopen har kvalitetstillverkaren Skywatcher många bra alternativ att välja mellan.

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. Dobsonian monteringen är en box-typ montering som gör att kikare kan roteras i höjd medan basen själv roteras i azimut.

Teleskopet har 2-deliga teleskoprör med 3-armstöd. När du använder teleskopet , är röret helt förlängt och varje arms axel är fastspänd för att säkerställa ett stabilt system. Efter användningen tar du loss klämmorna och röret sugs tillbaka till en kompakt storlek.

Skyliner och StarGate från Skywatcher är de bästa i denna kategori.

TUBUS / OTA

De teleskop som kallas TUBUS / OTA som du kan köpa på Kikkertland är av märkena Skywatcher och Celestron. Tubus säljs utan montering och stativ, så du rekommenderas att köpa till montering och stativ.

I kategorin TUBUS / OTA har Celestron, Daystar, och Skywatcher ett antal goda varianter att välja bland. Exempelvis finns Daystar Solarscout, samt Skywatcher Evostar.